Sluiten
Luuk Vink - Woensdag 25 Oktober 2019

5 dingen die je nooit moet doen ter onderhoud van uw terras!

Veel gemaakte fouten

Veel mensen denken dat zij goed bezig zijn met het onderhouden van hun terras. Ze doen hun best om er voor te zorgen dat het niet glad wordt en er mooi uit ziet. Echter houden velen er geen rekening mee wat voor gevolgen hun handeling hebben voor het hout. Daarom leggen wij hier nog even uit wat je absoluut niet moet doen om je terrasplanken mooi te houden!

 

1. Schoonmaak middel

Veel mensen maken hun terras schoon met azijn, biotex of andere chemische schoonmaakmiddelen. Wij vinden dit bij Beitz echter nooit een goed idee. De reden hier voor is erg simpel. Hout is een natuurlijk product dat snel aangetast kan worden door dergelijke stoffen. Chemicaliën zullen de structuur van uw hout aantasten ook kan het voor kleurverschil zorgen. Ten slotte is deze methode slecht voor het milieu en de plantjes rond om het terras. Kortom: Geen goed idee!

 

Is uw terras toch vies en wilt u hem toch echt schoon maken? Dat kan ook prima zonder schoonmaakmiddelen! Gebruik bijvoorbeeld gewoon weg warm water en een harde bezem voor in de tuin. Hiermee veegt u uw terras goed schoon. Dat geldt zeker voor hout dat is behandeld met beits of olie en ook bij hout dat thermisch gemodificeerd is! Door eens in de week of eens in de twee week even een paar minuten uw terras te vegen blijft het terras ook nog eens mooi. Algen krijgen dan geen kans een zo zal het hout ook niet glad worden! Schoonmaken doet u dus gewoon door regelmatig kort te vegen!

 

2. Hogedrukreiniger

Een ander veel gemaakte fout is de inzet van een hogedrukreiniger. Mensen zien het als de makkelijkste manier om viezigheid te verwijderen van het houtoppervlakte. Beitz raadt dit ten zeerste af! Een hogedrukreiniger beschadigd het hout namelijk ontzettend snel. De houtnerf gaat hier door snel verloren in dit is natuurlijk ontzettend jammer. Wanneer de nerven beschadigd zijn zal vuil ook nog eens sneller gaan hechten op het hout en zo keert het probleem alleen maar sneller terug. 

 

Ook in dit geval geldt dat simpel even vegen met een bezem veel beter is. Zolang u dit met enkele regelmaat doet is uw terras beschermd tegen algen en andere viezigheid.

 

 

3. Vlonders uit de regen houden

Water is een bekende vijand van hout. Wanneer water te lang op hout blijft liggen kan het voor allerlei problemen zorgen. Water kruipt in het hout en veroorzaakt rot en schimmel. Ook kan water wat te lang blijft liggen zorgen voor algen. Deze algen zorgen vervolgens voor gladheid, iets wat natuurlijk niet prettig is op een terras! Sommige mensen bestrijden dit door het hout af te dekken. Doe dit niet! Het is juist belangrijk dat het hout goed ventileert. Dit zorgt er voor dat water van het hout af kan waaien. 

 

Zorg dus voor een goede ventilatie. Ook is het verstandig om het hout te behandelen met een waterafstotende beits of olie. Op deze manier is het afdekken absoluut niet nodig. Zeker niet als u eens per week of eens in de twee weken het hout schoon veegt met een harde bezem.

 

4. Zout strooien

Mensen gebruiken zout op vlonders met verschillende redenen. Zo gebruiken mensen het als een soort schoonmaakmiddel. Ook wordt het veel gebruikt om gladheid tegen te gaan, zeker tijdens de wintermaanden als het vriest. Wij raden dit echter altijd af. Zout kan namelijk heel slecht zijn voor een terras. Het veroorzaakt vlekken en het trekt de vocht te veel uit het hout. Wanneer het zout te lang blijft leggen zorgt het voor duidelijke oneffenheden op het oppervlak. Wij raden het daarom altijd af om te gebruiken!

 

Ook hier zijn de beste twee opties om gewoon regelmatig te vegen en het hout te behandelen met olie of beits. Zeker wanneer de wintermaanden zijn aangebroken is het belangrijk om het sneeuw te verwijderen van uw terras. Dit is beter dan zout gebruiken. 

 

 

5. De vlonders onbehandeld houden

Uw hout niet behandelen is altijd een slecht idee. Wij raden altijd aan om terrasolie of beits te gebruiken. U kunt uw terras hiermee decoreren maar er zijn ook kleurloze transparante versies die vrijwel onzichtbaar zijn. Het behandelen van uw hout is niet alleen handig, maar ook nog eens heel erg duurzaam. Na het behandelen van uw vlonders is het makkelijker om uw terras schoon te houden, voorkomt u vergrijzing en beschermt u het hout tegen rot en schimmel. Doet u dit niet, dan hebben algen, schimmels en rot vrijspel. Ook zal de zon snel zorgen dat het hout lichter wordt van kleur en zal gaan vergrijzen. Dit is simpelweg zonde! Op www.Beitz.nl vindt u allerlei soorten onderhoudsmiddelen voor uw tuinhout en dus ook voor vlonders!

 

 

 

  • Joost

    Geplaatst op zaterdag 21 augustus 2021 10:04

    Ik heb ook jarenlang bankirai olie gebruikt, met hetzelfde resultaat als u beschrijft. Vorige maand heb ik het hele vlonderterras schoongemaakt met een borstel en lauw water aangelengd met een een vleugje groene zeep (natuurlijk product). Vervolgens heb ik het terras tweemaal gebeitst met hardhoutbeits bangkirai, op waterbasis. Een heel groot verschil! De planken zijn mooi donkerbruin, waterafstotend, met nauwelijks kleurverschil. Het merk dat ik gebruikte is Hermadix (468 Bangkirai). Maar er zijn vast ook andere goede merken. Succes!

Toon meer

Onze handige blog

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »