Sluiten
Luuk Vink - Maandag 25 Oktober 2019

Hoe behandel je een blokhut of tuinhuis met beits?

 

Het is ontzettend belangrijk om uw hout goed te verzorgen. Zo kunt u namelijk uw hout beschermen. Door de juiste onderhoudsmiddelen toe te passen op uw hout kan de levensduur met vele jaren worden verlengt. Ook zorgt u er voor dat het hout mooi blijft. Vrijwel alle soorten beits zijn waterafstotend en weren UV-stralingen. Dit voorkomt dat uw hout gaat rotten, verkleuren of ten prooi valt van schimmels. Zeker bij het bouwen van een blokhut wilt u deze gevaren kunnen weren. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit te doen. 

 

De opties

In grote lijnen heeft u twee opties. De eerste optie is impregneren. Impregneren kost echter veel tijd en levert weinig op. Impregnatie beschermt namelijk voornamelijk tegen schimmels en algen. Dit is natuurlijk belangrijk, maar minstens zo belangrijk is bescherming tegen weersinvloeden. Daarom adviseren wij altijd om voor optie twee te gaan: beitsen/verven. 

Er bestaan blokhutten die al geverfd of gebeitst geleverd worden. Dit is echter relatief duur, maar het bespaart natuurlijk wel tijd. Heeft u een blokhut aangeschaft die nog niet geverfd of gebeitst is? Dan doet u dit gemakkelijk zelf. U beschermt met het verven en beitsen het hout tegen alle eerder genoemde gevaren. 

Er zijn twee soorten tuinhuis beits voor uw blokhut verkrijgbaar van ons eigen merk. Bij Beitz onderscheiden wij de producten in basislagen en toplagen. De basislagen kunnen dienen als volledige beschermlaag maar kunnen ook dienen als een grondverf voor dekkende toplagen. Basislagen zijn meestal transparant en toplagen hebben een dekkende kleur. 

 

Perkoleum van Koopmans

Daarnaast is er ook Perkoleum van Koopmans. Dit is een zeer populaire beits voor het behandelen van blokhutten en tuinhuizen. Het voordeel aan perkoleum is met name dat het een één-potsysteem is. Dit betekent dat u geen grondverf nodig heeft zoals bij de dekkende kleuren van Beitz. Perkoleum is verkrijgbaar in transparante variante en dekkende kleuren. In beide gevallen heeft u dus geen grondverf nodig. Koopmans is daarnaast voor veel mensen ook een vertrouwd merk door de landelijke bekende naam en reputatie. Perkoleum is overigens ook uitstekend te gebruiken op ander hout zoals schuttingen, overkappingen, schuren, pergola's enzovoorts. 

 

Gebruiken

U begint dus altijd met een basislaag. Deze basislagen zijn meestal transparant met een bepaalde kleur. Denk aan eiken, kastanje, zilvergrijs, Zweeds rood en dennengroen. Wij adviseren altijd om de beits aan te brengen nog voor dat u uw blokhut of tuinhuis gaat monteren. Zo kunt u namelijk het hout aan alle kanten goed insmeren met de beits. Dit voorkomt dat er toch nog water in het hout trekt via onbehandelde oppervlakten. Dit water kan vervolgens zorgen voor rot, scheuren en barsten in uw hout. Roer voor het beitsen het blik goed door zodat alle pigmenten van de bodem komen. Breng de beits aan met een kwast, blokkwast of vachtroller.

 

Donkere beits toplaag van Beitz op tuinhuis

 

Laat voor het monteren het hout goed drogen. Let erop dat u niet onnodig dik smeert. Dit voorkomt ten eerste hoge verbruikskosten en ten tweede voorkomt u problemen bij montage. Na het aanbrengen van de basislaag, kunt u er voor kiezen om uw blokhut af te lakken met een toplaag. Wij adviseren om dit altijd te doen. Door een toplaag te gebruiken beschermt u namelijk uw hout maximaal, tegelijkertijd geeft u uw blokhut een geweldig mooie kleur die niet verloren gaat en niet afbladert. Het aflakken kan zowel voor als na montage gedaan worden. Veel mensen kiezen er voor om de toplaag pas na montage aan te brengen, dit is namelijk makkelijker en scheelt veel tijd. 

 

Handige tips

  • Smeer nooit onnodig dik!
  • Breng 2 of drie dunne laagjes aan in plaats van 1 dikkere!
  • Herhaal de bovenste laag elke 3 á 4 jaar. 
  • Laat planken nooit drogen in de volle zon!

 

Samengevat

U kunt er dus voor kiezen om enkel te beitsen (basislaag) of om af te werken met een dekkende verf. Wij adviseren altijd het laatste. Toch is het een kwestie van smaak en voorkeur waar u voor kiest. U vindt beits en verf van absolute topkwaliteit op onze website. Voor vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.  

 

Onze handige blog

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »