Sluiten
Dinsdag 23 Juni 2021

Een vloer egaliseren met egaline - Zo moet het! - Met video!

Wanneer u uw vloer wilt egaliseren gebruikt u daarvoor natuurlijk egaliseermiddel. Dit wordt in de volksmond vaak egaline genoemd. Egaline wordt meestal als poeder geleverd en kan worden gemengd met water. Eenmal gemengd houdt u een vloeistof over dat zich makkelijk evenredig verspreid over uw vloer en oneffenheden op die manier wegwerkt. Vervolgens dient u het goed te laten drogen en uit te harden waarna u de vloer kunt afwerken met bijvoorbeeld parket, PVC, tegels, etc. 

Wat heb ik nodig? 

Voor het egaliseren heeft u een aantal spullen nodig. Deze hebben wij hieronder opgesomd zodat het voor u overzichtelijk is opgesteld. 

Stap 1: Ondergrond voorbereiden

Het is belangrijk om de vloer van te voren goed schoon te maken. De vloer dient namelijk vet, vuil en stofvrij te zijn. Voor dat we gaan beginnen met egaliseren is het dan ook belangrijk om goed te stofzuigen. Wanneer de gehele vloer schoon, vet- en stofvrij is, kunnen we gaan beginnen met stap 2, de primer aanbrengen. 

Stap 2: Primer aanbrengen

Zoals gezegd gaan we bij stap 2 de primer aanbrengen. Dit doen we met een vachtroller. Het handigste is, om een vachtroller met lange steel te gebruiken. Wij adviseren altijd het gebruik van de thomsit multiprimer. Dit zorgt er aan de ene kant voor, dat de egaline hecht. Aan de andere kant zorgt het er voor dat de egaline niet te snel opdroogt en gaat plakken. Hierdoor kunt u het veel strakker afwerken! Wij raden het af om zonder primer te gaan egaliseren! Laat de primer even drogen voor het aanbrengen van de egaline. Hoe lang en andere specifieke dingen om rekening mee te houden vindt u uiteraard op de fles of op de productpagina. 

Stap 3: De Egaline mixen

afhankelijk van de egaline die u gebruikt, dient u het te mengen met water. Dit doet u met een staafmixer. De verhouding van water en egalinepoeder verschilt per artikel en per merk. Bij de Thomsit OS bijvoorbeeld is dit 6 liter water met 25 kg (1 zak) egaliseer middel. Doe als aller eerste het water in een grote bak of emmer. Voeg vervolgens de poeder toe. Mix dit ruim 2 minuten goed door tot alle klonten weg zijn. Daarnaast dient het beslag mooi egaal te zijn. 

Stap 4: Het verdelen van de egaline over de vloer

Giet vervolgens de egaline over de vloer. Om het egaliseermiddel goed te spreiden, gebruikt u een rakel of spatel met tandjes. Hierdoor kunt u de egaline mooi verspreiden en verwijdert u luchtbelletjes uit het beslag. Dit zorgt voor een goed en strak resultaat. Werk altijd vanuit de verste hoek naar de plek waar u zelf de ruimte wilt verlaten zodat u niet vast komt te zitten in een hoek waar u niet meer weg kan. Daarnaast kunt u er na het gieten, nog eens over de egaline heengaan met een prikroller. Dit verwijdert de over gebleven luchtbelletjes. Verderop op deze pagina vindt u een video waar dit precies wordt voorgedaan. Wanneer de vloer maar in één ruimte geëgaliseerd dient te worden, is het handig om de ruimte af te schermen met een laagje kit. Zo stroomt de egaline niet weg uit de ruimte en stopt die op de juiste plek, vaak daar waar de deur zit of komt. Ook dit wordt in de video nog eens goed voor gedaan. 

Stap 3 en 4 combineren

Voor een strak resultaat dient u stap 3 en 4 te combineren. De egaline dient in één keer door gelegd te worden. Daarom is het slim om met 3 personen te werken. Persoon 1 gaat de egaline mixen. Persoon 2 geeft de emmers met egaline door aan de gene die het verspreid. Persoon 3 verspreid en legt de egaline. Zo werkt u in een vloeiende beweging door en voorkomt u oneffenheden door te snelle droging. Dit is met afstand de meest praktische manier om het te doen. 

Stap 5: Goed laten drogen

Na ongeveer 4 uren (afhankelijk van het merk en type egaline) is de vloer beloopbaar. Voor volledige uitharding dient u zo'n 48 uren te wachten. Ook dit is uiteraard enorm afhankelijk van welk egaliseermiddel uit gebruikt. Dit staat bij elk product aangeduid op de verpakking en uiteraard ook bij de producten op onze website. Na volledige uitharding is het mogelijk dat er nog kleine bultjes te zien zijn op de egaline. Dit heeft meestal te maken met luchtbelletjes die er toch nog in zaten of kleine klontjes die toch niet helemaal goed gemixt waren. Voor een echt helemaal perfect gladde schuur kunt u deze korreltjes nog wegschuren. Vervolgens kunt u de vloer verlijmen en vloerdelen plaatsen! 

 

 

Egaline, egaliseermiddel en primer bestellen

De benodigde primers en egaline kunt u uiteraard bestellen bij Beitz! Wij leveren deze artikelen op pallets en daardoor geldt er net even een andere levertijd dan bij onze andere producten. Voor egaline en primers van Thomsit geldt bij ons: Voor 15:00 besteld op werkdagen, Morgen al in huis! Bij orders tot 250 euro betaald u 25 euro verzendkosten. Dit komt te vervallen vanaf 250 euro en dan is bezorging dus gratis! Hoeveel egaline u nodig gaat hebben, is afhankelijk van de benodigde laagdikte. Dit kunt u berekenen of zien met behulp van dit tabel. 

LaagdikteVerbruikDekking per zak 25KG
1 mmca. 1,5 kg/ m2+- 16 m2
2 mmca. 3 kg/ m2+- 8,3 m2
5 mmca. 7,5 kg/ m2+- 3,3 m2
10 mmca. 15 kg/ m2+- 1,7 m2

 

 

 

Onze handige blog

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »