Sluiten
Luuk Vink - Vrijdag 28 Oktober 2019

Eikenhout behandelen buiten

Eiken

Eiken is een prachtige houtsoort en wordt vaak gezien als een houtsoort voor de echte liefhebber. Eikenhout heeft een robuuste uitstraling. Het is overigens ook nog een heel duurzame houtsoort. In de meeste gevallen gaat eikenhout ruim 20 jaar mee. Dit maakt het op lange termijn ook nog een relatief betaalbare keuze. Eikenhout zal na verloop van tijd vergrijzen. Ongeveer de helft van de gebruikers van eikenhout buiten vindt dit juist mooi. De andere helft wil juist de originele kleur liever behouden. 

 

Vergrijzing

Voor mensen die de vergrijsde kleur mooi vinden, is een beetje geduld geboden. Eikenhout wordt eerst zwart en daarna kleurt het grijs. In sommige gevallen is het eikenhout dat u koopt al vergrijst. Wanneer dit zo is, is het belangrijk om het hout goed te behandelen zodat het de kleur behoudt. 

 

Behandelen

U kunt uw eikenhout buiten het beste behandelen met een transparante beits. Behandeld eikenhout verkleurt namelijk veel minder snel. In transparante beits, zoals die van Beitz, zitten pigmenten die het hout beschermen tegen Uv-stralingen. Deze ultraviolet lichten zijn de boosdoener als het gaat om verkleuring van hout. Wilt u juist wel een vergrijsde uitstraling van uw hout voor extra karakter? Beits dan zodra het hout de gewenste kleur heeft, zo blijft de gewenste kleur het langste zitten. 

 

Het behandelen van uw eikenhout met beits heeft ook nog een tweede voordeel, misschien nog wel een groter voordeel. Hout kan namelijk te maken krijgen met rot en schimmel. Dit zijn namelijk gevolgen van nattigheid in hout. Om te voorkomen dat deze vijanden vrij spel hebben in uw eiken balken of planken kunt u ook beits aanbrengen. Beits is namelijk vochtregulerend. Hierdoor beschermt beits uw hout niet alleen tegen zon, maar ook tegen regen. Met een goede beits en goede onderhoud van uw beits gaat uw hout soms vele jaren langer mee! Onthoud wel dat beits regelmatig even opnieuw aangebracht moet worden. Dit verschilt per merk hoe snel dit weer moet. Meestal ziet u het wel als de oude beits niet meer zichtbaar is. 

 

Olie

U kunt er ook voor kiezen om uw eikenhout te behandelen met olie. Dit is echter de minder sterke versie van beits. Olie trekt in het hout en beschermt net als beits het olie van binnen uit. Dit doet het echter veel minder sterk. Er bestaan wel oliën met kleur, deze bevatten meer pigmenten en beschermen sterker tegen zonlicht. Echter gaat de originele kleur van uw eikenhout dan wel verloren en dat vinden veel mensen jammer. In het geval van eiken adviseren wij om te gaan beitsen voor de maximale bescherming. Olie kan echter een optie zijn als u een bepaalde kleur wilt realiseren of zo onzichtbaar mogelijk het hout wilt beschermen. Olie is wel een betere optie voor eikenhout binnen. Binnen wordt het hout namelijk minder op de proef gesteld en voldoet olie prima. 

  • Team Beitz

    Geplaatst op dinsdag 1 juni 2021 09:24

    Goedemorgen,

    Het zou heel goed kunnen dat het zwarte wat u ziet, schimmel is dat onder de lak zit. Dan heeft het weinig zin om een nieuwe lak er overheen te doen. De bootlak zou het goed moeten afdichten. Een andere optie is, dat de zwarte plekken ontstaan door de zon. Zonlicht gaat uiteraard dwars door het lak heen.

Toon meer

Onze handige blog

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »