8,9 gebaseerd op 149 klant beoordelingen
Terug naar overzicht Geïmpregneerd hout behandelen
Beitz tips en advies / 30 Oct 2019

Geïmpregneerd hout behandelen


Geïmpregneerd hout

Het unieke aan geïmpregneerd hout, is dat het eigenlijk al behandeld is. Impregneren is een vorm van behandelen waarbij koper en andere stoffen aan het hout worden toegevoegd. Deze stoffen kunnen het hout veel duurzamer maken. Dit is dan ook de reden dat impregneren vooral gedaan wordt bij minder duurzame houtsoorten. Voorbeelden hier van zijn Lariks Douglas, Vuren en Grenen. Deze relatief goedkope en minder duurzame houtsoorten kunnen flink in levensduur worden verlengt door te impregneren.

 

Impregneren kan op twee manieren. In sommige gevallen wordt het hout in een groot bad gedompeld met impregneermiddel. Een betere methode is om het door middel van een vacuümmachine in het hout te persen. Helaas doen de meeste fabrikanten het eerste. Dit zorgt er voor dat impregnatie maar half zo lang het hout beschermt als nodig. 

 

Geïmpregneerd hout is beschermd tegen verschillende gevaren. Zo zet het houtrot buitenspel en bestrijdt het schimmel op een bijzonder effectieve manier. Dit is de reden dat uw geïmpregneerd hout veel langer mee gaat dan niet geïmpregneerd hout.

 

Geïmpregneerd hout behandelen 

Hoewel het hout in principe al behandeld is en beschermt tegen houtrot en schimmel, is behandeling met een beits of olie aan te raden. Beits zorgt namelijk voor een langere en sterkere bescherming dan impregnatie. Echter is niet elke olie of beits geschikt. Wij adviseren daarom ook alleen producten waarvan de fabrikant expliciet aangeeft dat het geschikt is voor geïmpregneerd hout. Deze zullen wij hieronder noemen. Geïmpregneerd hout heeft namelijk soms problemen met hechting. Sommige beitsen blijven dan simpelweg niet goed zitten op het geïmpregneerde hout. Voor dat u gaat behandelen is het belangrijk dat het hout volledig goed gedroogd is. Wacht daarom altijd een maandje na impregnatie om zeker te weten dat dit het geval is. Vervolgens kunt u het behandelen in een kleur na keuze. Hieronder vindt u verschillende opties. 

 

 

1. Woodstain VV van Teknos Drywood

Woodstain vv van Teknos Drywood is de meest gebruikte beits bij gevelbekleding in de professionele bouw. Echter is het ook perfect te gebruiken op ander hout. Deze beits is verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren, zowel transparant als dekkend. U kunt een keuze maken uit de vele standaard kleuren, maar u kunt ook zelf een RAL-kleur aanleveren. Woodstain vv is verkrijgbaar in mat en zijdeglans. Wanneer u zelf een RAL-kleur aanlevert, zal de beits dekkend zijn. Voor een transparante kleur dient u een keuze te maken uit de kleurenkaart, dit zijn tientallen verschillende kleuren die u kunt vinden op de pagina van het product. Klik op de afbeelding voor alle kleuren.

 

 

 

 

2. Beitz superdekkende tuinbeits 

Dit is onze eigen, meest hoogwaardige beits. Beitz superdekkende tuinbeits verkrijgbaar in transparant kleurloos, maar ook in allerlei andere kleuren zoals zwart, antraciet, groen, grijs en wit. Deze beits staat bekend om zijn  zeer goede dekking. Het hecht erg gemakkelijk en is daarom ook goed geschikt voor geïmpregneerd hout. Net als Woodstain vv gaat deze beits jaren lang mee. Hoe donkerder de kleur, hoe langer deze mee gaat! 

 

 

3. Boerenbeits

Ten slotte is daar nog boerenbeits. Deze is echter enkel te verkrijgen in het zwart. Deze zeer mooie, robuuste beits staat bekend om goede hechting en gemak. Boerenbeits staat bekend als een beits dat vrijwel overal overheen kan worden aangebracht. Dat geldt dus ook voor geimpregneerd hout. Boerenbeits is relatief goedkoop en gaat ontzettend lang mee. Dit maakt het een zeer populair product. Het merk is Böhme, een zeer bekend merk uit Zwitserland dat gebruik wordt in heel Europa. Naast een blik van 2,5 liter ook verkrijgbaar in blik van 1 liter

 

Reacties:
Luuk:
Dat kan gebeuren, maar impregnatie verkleint die kans al enorm!
Suzanne:
Kan een grenen schutting kromtrekken als deze maar aan 1 kant gebeitst wordt met donkere (zwarte) beits? Omdat je dan een kant beitst en deze anders reageert op weersinvloeden dan de niet behandelde kant?
Henk Jan Bijmolt:
Goedemorgen,

Dat is lastig te zeggen. Ik denk dat het er meer mee te maken heeft dat het geimpregneerde hout nog niet goed is uitgezweet. Hierdoor kunnen vlekken ontstaan. Hoe snel na aankoop heeft u het behandeld met de beits?
Ruud Bosscher:
Beste medewerker,
Ik heb een geïmpregneerde groene grenen schutting. Nu ik die met een blanke buitenbeits behandel slaat het hout wit uit. Kan er in het impregneermiddel salpeterzuur zitten waardoor de witte uitslag veroorzaakt wordt? Oplossing zou een dekkende beits zijn, maar dat vinden we niet mooi.
Dank voor een reactie. Groet, Ruud Bosscher te Voorburg

Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »