9,3 gebaseerd op 9 klant beoordelingen
Terug naar overzicht Geïmpregneerd hout behandelen
Beitz tips en advies / 30 Oct 2019

Geïmpregneerd hout behandelen


Geïmpregneerd hout

Het unieke aan geïmpregneerd hout, is dat het eigenlijk al behandeld is. Impregneren is een vorm van behandelen waarbij koper en andere stoffen aan het hout worden toegevoegd. Deze stoffen kunnen het hout veel duurzamer maken. Dit is dan ook de reden dat impregneren vooral gedaan wordt bij minder duurzame houtsoorten. Voorbeelden hier van zijn Lariks Douglas, Vuren en Grenen. Deze relatief goedkope en minder duurzame houtsoorten kunnen flink in levensduur worden verlengt door te impregneren.

 

Impregneren kan op twee manieren. In sommige gevallen wordt het hout in een groot bad gedompeld met impregneermiddel. Een betere methode is om het door middel van een vacuümmachine in het hout te persen. Helaas doen de meeste fabrikanten het eerste. Dit zorgt er voor dat impregnatie maar half zo lang het hout beschermt als nodig. 

 

Geïmpregneerd hout is beschermd tegen verschillende gevaren. Zo zet het houtrot buitenspel en bestrijdt het schimmel op een bijzonder effectieve manier. Dit is de reden dat uw geïmpregneerd hout veel langer mee gaat dan niet geïmpregneerd hout.

 

Geïmpregneerd hout behandelen 

Wanneer u geïmpregneerd hout heeft gekocht en u wilt deze behandelen, dient u rekening te houden met een aantal dingen. Denk ten eerste goed na over hoe u het hout wilt behandelen. Is bescherming uw enige doel. Dan kunt u gaan voor een transparante beits op waterbasis. Ondanks het feit dat het hout geïmpregneerd is, werkt dit meestal wel. Het probleem is dat het hout na het impregneren nat en vettig is. Lak en veel dekkende beitsen zullen daardoor niet goed werken! 

 

Wilt u toch een dekkende kleur aanbrengen op geïmpregneerd hout? Wij adviseren om hier mee te wachten. Wanneer u toch gaat verven na aankoop, is de kans groot dat het resultaat niet mooi zal worden. Kies bij voorkeur een niet vochtregulerende beits. 

 

Wij adviseren om het hout minstens een jaar onbehandeld te laten. Zo kunnen de verschillende stoffen er uit verdampen en zweten. Gebruik vervolgens geen systeem dat volledig afsluitend is (zoals lak). Een vochtregulerende stof zorgt er voor dat de stoffen er nog uit kunnen gaan. Zo voorkomt u blaasjes en lelijke oneffenheden! U vindt dergelijke beitsen in onze webshop!

 

Laat een reactie achter

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »