Sluiten
Luuk Vink - Vrijdag 25 November 2019

Hoe lang moet beits, olie of lak drogen?

Iedereen weet dat verf moet drogen. De meeste verven, tuinbeits en oliën zijn verdunt met terpentine of water. Zodra de verf is aangebracht begint deze met het drogingsproces. Hoe lang dit duurt verschilt per artikel, temperatuur, mate van wind, zonlicht, luchtvochtigheid en meer. Dit proces kent eigenlijk verschillende belangrijke 'mijlpalen'. Ten eerste is daar de beëindiging van de open tijd. Daarna volgt het moment waarop het stofvrij is. Het derde punt, is het punt waar op het kleefvrij is. Na kleefvrij volgt overschilderbaar en ten slotte volledig gedroogd. 

 

1. Open tijd

De open tijd is het moment van aanbrengen tot en met het moment waarop het niet meer uitgesmeerd kan worden. De open tijd is dus de tijd waarin u het verf kunt aanbrengen. Deze open tijd ligt meestal rond de 10 tot 20 minuten maar dit verschilt enorm per product en is enorm afhankelijk van de weersomstandigheden

 

2. Stofdroog

Dit is het moment waarop stof niet meer blijft plakken aan de verf of beits. Dit is meestal na een uurtje of twee. Viezigheid zoals blaadjes en stof hecht vanaf dit moment niet meer aan het object.

 

kleefvrij verf beits olie

 

3. Kleefvrij

Dit is een belangrijk moment voor klussen waarbij het geverfde object nog geplaatst moet worden. Zodra het kleefvrij is, kan het gestapeld worden zonder dat het aan elkaar vast blijft plakken. Dit moment wordt meestal binnen 2 tot 4 uur wel bereikt. 

 

4. Overschilderbaar

Dit is voor veel mensen belangrijk bij het beitsen en verven. Het is namelijk zo dat er vaak meerdere lagen aangebracht moeten worden. De volgende laag kan vaak na ongeveer 16 uur aangebracht worden. Bij sommige artikelen kan dit ook al veel sneller. Toch adviseren wij altijd om een dag te laten drogen voor u gaat overschilderen. 

 

5. Volledig gedroogd

Dit duurt langer dan veel mensen denken. Het volledig uitharden van verf duurt namelijk lang. Zeker wanneer er buiten is geverfd. Verf is officieel pas volledig uitgehard na een paar week. Meestal duurt dit een week of 3. Dit betekent niet dat het ook daad werkelijk zolang droog hoeft te blijven. 

 

Goed lezen

Het belangrijkste is dat u altijd goed de productinformatie leest. In de meeste gevallen worden de droogtijden duidelijk aangegeven op de verpakking. Zo niet, dan biedt het internet meestal een uitweg. Kies bij voorbaat een dag waarop het de hele dag niet gaat regenen. Breng een tweede laag pas aan na een dag drogen. Als u deze regels aanhoudt, zit u eigenlijk altijd wel goed. Voor specifiekere informatie over uw product zult u de informatie van het product aan moeten houden. Klik voor meer informatie over de invloeden van het weer op uw schilderproject hier.

 

Tijd Beitz

 

 

Onze handige blog

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »