Sluiten
Luuk - Woensdag 23 April 2020

Hout Behandelen Met Maximaal Natuurlijke Uitstraling - Beits en Olie in Houtkleuren

(Afbeelding door Cetabever)

Veel mensen kiezen voor hout vanwege de natuurlijke uitstraling van het materiaal. De kleuren, de structuur en de uitstraling heeft iets authentieks en natuurlijks. Helaas wordt hout vaak snel minder mooi of minder 'goed'. Gelukkig zijn er speciale beitsen en oliën die uw hout beschermen tegen veroudering. Het nadeel is alleen, dat dit vaak ten koste kan gaan van de natuurlijke uitstraling van het hout. Kan het hout niet behandeld worden op een manier, dat het er nog steeds super natuurlijk uit ziet? Tuurlijk kan dat wel! In onze webshop vindt u meerdere beitsen en oliën die er super natuurlijk uit zien. 

 

Oliën 

Het meest natuurlijke effect krijgt u waarschijnlijk door een goede olie te gebruiken. Voor zachthout kiest u een zachthout olie en voor hardhout een hardhout olie. Olie ziet er erg natuurlijk uit omdat het in het hout trekt en voor bescherming zorgt van binnen uit. Er bestaan blanke kleurloze oliën maar ook gekleurde varianten. Met een kleurloze olie behoudt u natuurlijk maximaal de natuurlijke look van het hout. Het nadeel is, dat een kleurloze olie of beits niet beschermt tegen verkleuring/vergrijzing. Daarom is het slimmer om een olie te kiezen in een houtkleur. Wanneer u bijvoorbeeld lariks hout wilt behandelen, gebruikt u een olie in de kleur lariks. Op deze manier ziet de uitstraling er maximaal natuurlijk uit, maar heeft u toch de maximale bescherming. 

Op het gebied van hardhout olie heeft u eigenlijk twee keuzes. De kleur naturel en de kleur bankirai. Bankirai wordt vaak gezien als de standaard hardhout kleur en bevat veel pigmenten die beschermen tegen verkleuring. Naturel heeft minder pigmenten en beschermt dan ook minder tegen de zon. Naturel wordt dan ook vooral gebruikt door mensen die hun terras juist graag mooi, egaal willen laten vergrijzen en tegelijk willen beschermen tegen veroudering door houtrot, schimmel en alg. Ook voorkomt een olie lelijke vlekken op het hout. 

 

 

Beitsen

Wanneer u een beits wilt die er natuurlijk uit ziet, gaat u voor een transparante beits. Ook deze zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren. De meest natuurlijke uitstraling krijgt u door een kleur te gebruiken die dicht bij de kleur van uw hout ligt. Zo bestaat er beits in de kleur grenen, teak, noten en noem maar op! Ook bestaat er net als bij olie een kleurloze variant. Hier heeft u echter weer hetzelfde probleem: dit beschermt niet tegen vergrijzing. 

Een voordeel van een beits ten opzichte van een olie, is dat de bescherming sterker is en de frequentie van aanbrengen lager. Beits is dus eigenlijk de sterkere variant van olie. Nadeel: het ziet er vaak net iets minder natuurlijk uit. 

Een merk dat erg goed is in natuurlijk ogende beitsen is Cetabever. Ook Perkoleum van Koopmans is verkrijgbaar in een aantal zeer hoogwaardige houtkleuren. Kiest u voor een kleurloze beits? Dan kunt u het beste onze eigen kleurloze tuinbeits gebruiken. 

 

 

Hout onbehandeld laten

Wanneer u er voor kiest om het hout helemaal niet te behandelen loopt u het risico dat het snel lelijk wordt. Hierdoor verliest het juist zijn vitale en natuurlijke uitstraling. Het hout wordt in de meeste gevallen erg grijs. Daarnaast ontstaan er groene en zwarte schimmels en krijgt u snel last van lelijke vlekken. Wij adviseren daarom altijd om te behandelen. Dit kan op allerlei verschillende manieren maar beits en olie zijn met afstand het populairst. Hout dat behandeld is gaat simpel weg gewoon veel langer mee! 

  • Suzanne Klabbers

    Geplaatst op zondag 20 september 2020 09:57

    Ik wil zojuist kaalgeschuurde houten balken bij onze voordeur het liefst qua kleur en uitstraling zo houden als ze er nu uitzien. Ik vermoed dat het Douglas hout is. Waarmee kan ik het hout t best behandelen?

Onze handige blog

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »