Sluiten
Luuk - Dinsdag 25 November 2019

Houten Gevelbekleding Direct Egaal Vergrijzen

Zoals u waarschijnlijk wel weet, vergrijst hout nou eenmaal. Een gedeelte van de Nederlandse bevolking vindt dit niet mooi, maar een ongeveer even grote groep vindt het juist wel mooi! Voor de laatst genoemde groep is er echter een klein probleempje. Zeker bij gevelbekleding geldt namelijk dat het hout niet egaal verkleurt. Er ontstaan duidelijke oneffenheden, grote grijze vlekken en duidelijk verschil tussen planken. Niet erg mooi, vinden de meeste mensen. Maar wat valt daar nou tegen te doen en hoe kan het dat sommige gebouwen wel heel mooi egaal vergrijst zijn?

 

De oorzaak

Om te kijken naar een oplossing, is het eerst handig om te kijken naar de oorzaak. Daarvoor gaan we eerst naar het begin: Waarom vergrijst hout Überhaupt? Dit komt met name door zonlicht. Hout kan namelijk net als de menselijke huid verbranden. Bij een tekort aan pigmenten gaat dit proces sneller en treed er verkleuring op. Een ander probleem is vocht. Vocht zorgt voor veel problemen bij hout zoals rot en schimmel. Ook heeft het veel invloed op de verkleuring. Een natte plank verkleurt minder sterk dan een uitgedroogde plank. Tegelijkertijd geld ook, als er een laagje water op het hout licht, kan dit het zonlicht juist weer versterken en zorgen voor meer verkleuring. Verder kan bijvoorbeeld de wind en de ventilatie ook invloed hebben op het proces. Kortom om, verkleuring hangt af van veel factoren.

 

 

Het lastige is, dat op een gevel elke plank met net weer andere factoren te maken heeft. De één vangt net meer vocht, de andere staat langer per dag in de zon. Zeker het verschil tussen bijvoorbeeld een noordzijde en een zuidzijde van een gebouw verschillen enorm in verkleuring. Verder neemt de ene plank meer vocht op dan de andere en ga zo maar door. Het resultaat: zeer ongelijkmatige vergrijzing. Zonde!

 

Behandelen

De oplossing zit in de behandeling van uw gevel. Eigenlijk heeft u twee opties. U zorgt dat het hout niet verkleurt door een andere kleur aan te brengen. Er zijn talloze kleuren om uit te kiezen. Wij adviseren altijd om uw gevel te behandelen of te laten behandelen met Drywood Woodstain VV. Dit is een ontzettend populaire oplossing bij professionele bouwbedrijven. Veel grote projecten in Nederland zijn gedaan met deze beits. Bij houtsoorten die kunnen gaan bloeden zoals Red Cedar en Thermohout is het belangrijk om een open systeem te kiezen en dus geen filmvormende beits. Een olie kan dan een goede optie zijn. 

 

Maar de kans is groot dat u juist wilt gaan voor een mooie, verweerde, vergrijsde kleur. Gelukkig is daar ook een optie voor! Woodstain VV van Teknos Drywood is namelijk ook verkrijgbaar in de kleur Equal Weathering. Dit is een grijze kleur die het hout gelijk oud laat lijken. Woodstain VV Equal Weathering zijn dus vergrijzers voor gevelbekleding. De afbeeldingen bovenaan deze pagina laten allemaal gevels zien die bewerkt zijn met deze beits. 

  • Tom Kramer

    Geplaatst op zaterdag 25 april 2020 20:59

    Wij hebben ons huis helemaal kaal gehaald en geschuurd. Het is red cedar. We willen het nu eigenlijk mooi laten vergrijzen. U heeft daar wel een mooi product voor, alleen staat er dat je rondom moet "schilderen" . Dat is bij ons niet mogelijk. Dan moeten we alle planken eraf halen. Ik weet dat de binnenkant wel is behandeld. Kunnen we ons huis dan gewoon beitsen met: Woodstain VV Equal Weathering. Of is er dan kans dat de planken kromtrekken.
    Ons huis is in 2003 gebouwd. De planken zijn behandeld met een soort "olie" Het was er bijna niet af te krijgen.
    Nu is ons huis weer helemaal kaal en gladgeschuurd. Wat kunnen we het beste doen om het zo mooi mogelijk grijs te laten worden.

Onze handige blog

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »