Sluiten
Woensdag 23 September 2020

Machinaal uw gevelbekleding laten beitsen - Hout laten spuiten, borstelen, behandelen

Veel mensen die hout bestellen gaan dit zelf beitsen. Dat is natuurlijk ontzettend belangrijk voor het mooi houden van uw planken. Daarnaast is het met beits mogelijk om het hout te kleuren in een kleur naar uw keuze. Wat tegenwoordig natuurlijk erg populair is, is om het hout zwart te maken. Dit is ook terug te zien in de opdrachten voor de lokale spuiterij. Steeds meer mensen willen hun hout goed behandeld hebben voor dat ze bezig gaan met de klus. Dat kan met machinaal beitsen. In deze blog leggen wij uit wat dit inhoudt, wat de voordelen zijn en welke opties u heeft. 

 

Waarom beitsen? 

Om te beginnen is het een goed idee om uit te leggen waarom beitsen van belang is. Hout dat buiten het huis wordt geplaatst is kwetsbaar. Het krijgt namelijk ontzettend veel te verduren. Harde wind, regen, zon en noem maar op! Om deze reden is het verstandig om uw hout te beschermen. Dit kan met een goede beits. Beits maakt namelijk uw hout waterdicht en voorkomt daarmee problemen als houtrot, schimmel, barsten enzovoort. Daarnaast beschermd het ook nog eens tegen de zon. Zonlicht kan het hout namelijk akelig snel doen verkleuren. Een beits met pigmenten voorkomt dit! 

 

Daarnaast heeft beits natuurlijk ook nog een decorerende functie. Beits zorgt er namelijk voor dat u het hout kunt kleuren op de manier die u wilt. Daarin is vooral zwart tegenwoordig erg populair, maar ook andere kleuren zijn mogelijk! Zowel transparant als dekkend. 

 

Waarom machinaal laten spuiten?

Er zijn een aantal redenen om het schilderen over te laten aan een spuiterij. Ten eerst is daar natuurlijk het gemak. Wanneer een spuiterij uw planken verft, hoeft u het niet meer zelf op de werkplaats of in de tuin te doen. Toch is dit niet het enige voordeel. Er zitten ook een aantal sterke kwalitatieve voordelen aan. 

Het is namelijk zo, dat bij machinale behandeling, de planken volledig rondom worden behandeld. Dit maakt dat het hout veel beter beschermd is dan bij behandeling aan de zichtzijde of alleen aan de plekken waar u bij kunt op uw werkplaats. Wanneer de plank niet rondom is behandeld, trekt er alsnog vocht in het materiaal. Resultaat? Kromtrekkende planken, houtrot, schimmel, barsten enzovoort. Dit is natuurlijk ontzettend zonde! Daarnaast voorkomt u fouten bij het aanbrengen, heeft u geen last van kleurverschillen én gaat de verf vaak langer mee. Gebruik daarom altijd een goede tuinbeits of gevelbeits op het hout in uw tuin of rond het huis. Wanneer u uw hout door ons laat beitsen, is de kwaliteit gegarandeerd. Afhankelijk van de kleur gaat het vele jaren mee zonder te verkleuren. Dekkende kleuren blijven soms tot wel 10 jaar goed qua kleur voor een nieuw laagje nodig is! Wij regelen alles voor u van A tot Z.

 

 

De mogelijkheden

In principe is alles mogelijk. Beits is verkrijgbaar in alle kleuren. Zwart is echter wel de populairste kleur en dus vaak ook het goedkoopste omdat de machine dan niet helemaal opnieuw ingesteld en schoongemaakt hoeft te worden. Echter kunt u ook kiezen voor andere kleuren of bijvoorbeeld transparante beitsen in de originele kleur van het hout. Dit laatste is erg populair bij bijvoorbeeld gevelbekleding van Ayous of Red Cedar. Ten slotte is het ook mogelijk om een vergrijsde kleur te kiezen.

In theorie is alles mogelijk, echter kunnen de meeste (betaalbare) spuiterijen enkel planken van maximaal 20 centimeter breed behandelen. Toch vallen hier de meeste planken wel onder. Het machinaal laten spuiten van hout is vooral populair bij gevelbekleding, schutting etc. Hierbij worden vrijwel nooit bredere planken gebruikt. Palen kunnen over het algemeen beter wel zelf behandeld worden.  

Hout machinaal vergrijzen

Met een beits kunt u namelijk ook planken vergrijzen. Zoals eerder beschreven in deze blog, tast de zon hout aan. Dit maakt dat het gaat vergrijzen. Het nadeel van natuurlijk vergrijzen is, dat het enorme kleurverschillen in het hout oplevert en een gevel of schutting eigenlijk nooit egaal vergrijst. Toch vinden veel mensen de vergrijsde kleur van hout wel mooi. Voor deze mensen is het mogelijk om hout te vergrijzen met beits. Dit kan uiteraard ook het beste machinaal nog voor montage van het hout. Door het hout machinaal te vergrijzen ontstaat een mooi, egaal resultaat dat er uit ziet als netjes verouderd hout. Toch is de plank nog van perfecte, nieuwe kwaliteit. Hiervoor gebruiken wij bijvoorbeeld Woodstain Equal Weahtering. Of andere voorvergrijzers.

 

Hout laten behandelen bij Beitz

Wilt u uw hout behandelen met een systeem dat lang mooi blijft en de kwaliteit van het hout behoudt? Dat kan via Beitz! Wij werken als volgt: 

Voor het leveren van bespoten hout werken wij samen met Gadero. U kunt uw gevelbkelding dan laten behandelen in een kleur naar keuze. Populair zijn de transparant "naturel" behandelingen, voorvergrijzing en dekkende kleuren zoals zwart of antraciet. Kies uw gevelbekleding uit bij Gadero en neem contact met ons op om uw wensen door te geven. Wij kunnen dan een offerte op maat voor u maken. Er is veel mogelijk! Wij zorgen dan dat het hout naar de spuiterij gaat en de best mogelijke behandeling krijgt. Uw hout blijft dan jaren lang mooi zonder dat er onderhoud nodig is. Stuur ons een mail met het hout type (van gadero) dat u graag behandeld wilt zijn. Deze mail kunt u sturen naar [email protected] Wij zullen u dan een offerte op maat sturen. Vervolgens zorgen wij dat van a tot z alles voor uw wordt geregeld. Het hout wordt binnen 1 tot 2 weken bij u thuis geleverd, geschilderd en wel! 

 

Onze handige blog

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »