Sluiten
Luuk - Maandag 23 Maart 2020

Plaatmateriaal afwerken met randsealer - Afdichten van plaatmateriaal

Wanneer u plaatmateriaal gebruikt binnen of buitenhuis, is het van belang om rekening te houden met de behandeling van het materiaal. Hier houden veel mensen namelijk nog te weinig rekening mee. Toch is het cruciaal voor de levensduur er van. U kunt gemakkelijk uw hout beschermen tegen houtrot en bijvoorbeeld schimmel door te behandelen met de juiste producten. 

Randsealer

Het belangrijkste is het behandelen van de randen. Dit zijn namelijk de zwakke punten van plaatmateriaal. Via de randen trekt vocht naar binnen. Dit gebeurt buiten natuurlijk meer dan binnen, maar ook binnenshuis door de luchtvochtigheid e.d. komt dit voor. Vervolgens zorgt de naar binnen getrokken vocht voor problemen als houtrot en schimmel. Dat kan ten koste gaan van het hout. Door dit te voorkomen verlengt u de levensduur van uw plaatmateriaal aanzienlijk.

Het is dus belangrijk om de randen af te werken met een product dat de boel afsluit van vocht. Het bekende merk Frencken heeft hier een speciale sealer voor ontwikkeld. Deze randsealer is makkelijk aan te brengen op relatief dunne randen, droogt snel en zorgt voor afdichting tegen vocht. Deze randsealer is verkrijgbaar in kleurloos transparant en in het wit. In beide gevallen is het makkelijk overschilderbaar. 

 

 

 

Kopse sealer

Naast randsealer, heeft Frencken ook een kopse sealer ontwikkeld. Dit is vergelijkbaar met een randsealer. Echter is dit meer bedoeld voor kopse kanten van palen en planken. Bij palen en planken is de kopse kant namelijk het zwakke punt. Kopse sealer beschermt ook hier tegen vocht dat anders in het hout zou trekken en voor problemen zou zorgen. Met name bij gezaagde delen is het belangrijk dat u deze afdicht. 

  • Chris Smitskamp

    Geplaatst op maandag 30 augustus 2021 11:41

    : Hallo,
    In de hardstenen stoep voor mijn huis heb ik een mozaïek ingelegd van 60 x 100 cm. Afgelopen winter is er vocht onder het mozaïek gekomen en zijn grote stukken kapotgevroren. Nu het weer hersteld is, zoek ik naar een coating over het hele mozaïek die èn waterdicht èn transparant is. Kunnen jullie iets dergelijks leveren?

Toon meer

Onze handige blog

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »