Sluiten
Woensdag 25 Maart 2021

Red Cedar gevelbekleding vergrijzen - Zo behandel je je houten gevel voor egale vergrijzing!

 

In Nederland zien we het steeds meer, grijs hout. Dit is dan niet hout waar een dikke laag grijze verf overheen zit, maar natuurlijk ogend hout in een grijze kleur. Eigenlijk een beetje zoals oud hout er uit ziet. Deze grijze gevels geven een prachtige luxe en moderne uitstraling en ziet er tegelijkertijd nog heel natuurlijk uit. Geen wonder dat het steeds meer te zien is in Nederland! Oud hout wordt steeds grijzer, maar hoe maakt u van een houten gevel, nou een mooi vergrijsde gevel? Wij leggen het uit in deze blog! 

 

Natuurlijke vergrijzing van Red Cedar en ander hout

Hout vergrijsd. Dat kan ontzettend snel gaan. Maar hoe komt dit nou eigenlijk? Dat heeft alles te maken met de zon. Omdat hout een natuurlijk product is, heeft het relatief veel te verduren door invloeden van buitenaf zoals regen en zon. Vooral dat laatste zorgt voor problemen. De zon schroeit als het ware de kleur uit het hout weg. Zo ontstaat de natuurlijke vergrijzing. Hoe hout vergrijsd verschilt enorm per houtsoort. De ene wordt meer donker grijs (veel hardhout bijvoorbeeld) en het andere hout wordt veel lichter. Daarnaast gaat het bij de ene houtsoort ook nog eens veel sneller dan bij een andere. Veel mensen vinden dit niet mooi en gebruiken daarom een gevelbeits of een goede olie met pigment om de kleur te behouden. Echter zijn er ook veel mensen die de vergrijzing juist wel graag willen. Zij lopen tegen een ander probleem aan. Natuurlijke vergrijzing gebeurt eigenlijk nooit egaal. Er ontstaan dan grote kleurverschillen, vlekken etc. Natuurlijke vergrijzing levert dan ook bijna nooit het gewenste resultaat op. 

 

Een ander nadeel van het hout natuurlijk laten vergrijzen, is dat het veel tijd kost. Dit maakt dat het bijvoorbeeld het eerste jaar, of de eerste jaren nog niet de gewenste kleur heeft en in een soort overgangsperiode zit. Veel mensen kiezen toch voor natuurlijke vergrijzing omdat het karakter heeft en er gewoon mooi uit kan zien als het een beetje egaal gebeurt! 

 

Zelf hout (Red Cedar, Lariks en meer) laten vergrijzen

Er is echter ook een tweede optie. Dat is om het heft in eigen handen te nemen en het hout zelf te gaan vergrijzen. Maar hoe werkt dit dan precies? Eigenlijk heel simpel. Er zijn verschillende producten op de markt waarmee u het hout meteen kunt verkleuren naar een natuurlijk vergrijsde tint. Denk aan houtloog, maar ook nog beter; speciale vergrijzers. Dit zijn speciale beitsen of oliën die het hout meteen de gewenste vergrijsde kleur geven, maar daarnaast ook nog eens de bescherming bieden van een goede beits. Dit laatste is uiteraard ook erg belangrijk omdat beits allerlei problemen voorkomt zoals houtrot, schimmel, algen en meer!

 

Bij Beitz zijn wij dan ook groot fan van de Woodstain VV - Equal Weathering. De naam zegt het eigenlijk al. Dit is een beits die zorgt voor een egale vergrijzing. Het mooie is dat deze beits echt in het hout trekt en daardoor een zeer natuurlijke uitstraling heeft. Hoewel het dus bijna niet te zien is dat het behandeld is met een beits, heeft het wel uitstekende bescherming. Dit is dan ook een reden dat het veel gebruikt wordt in de professionele bouwsector. Het is gebruikt op vele scholen, gemeentehuizen, kantoorpanden en meer! Op deze pagina vindt u veschillende foto's gemaakt door onze klanten die het product gebruikt hebben. 

 

 

De houtsoort op de foto's is Red Cedar, een zeer populaire houtsoort voor het bekleden van gevels. Naast Red Cedar is Woodstain VV - Equal weathering ook perfect te gebruiken op bijvoorbeeld Siberisch Lariks en andere houtsoorten. Bij Thermisch gemodificeerd hout adviseren wij om het hout eerst 3 maanden te laten 'uitzweten' aan de gevel voor te behandelen. 

Vergrijzing voorkomen?

Wilt u vergrijzing voorkomen? Dat kan natuurlijk ook. Behandel dan uw hout met een olie of beits met kleurpigment. Het is namelijk zo dat juist de kleurpigmenten beschermen tegen verkleuring. Veel mensen kiezen voor een natuurlijke, naturel behandeling. Dit kan in de meeste gevallen door een transparante beits of olie te kiezen in een kleur die veel lijkt op het origineel. Zo kiezen bij Red cedar veel mensen er voor om gebruik te maken van een olie in de kleur naturel. Voor houtsoorten als Fraké en Ayous adviseren wij altijd de Woca olie in de kleur teak. Een andere optie is een transparante kleur van Woodstain VV. Op onze webshop vindt u tal van gevelbeitsen, zachthout oliën, hardhout oliën en meer! Benieuwd hoeveel effect een goede olie bijvoorbeeld kan hebben op de verkleuring van bankirai hout? Bekijk dan de afbeelding hier onder! De linker plank is onbehandeld en de andere planken zijn behandeld in de hardhout olie kleuren bankirai en naturel. 

Onze handige blog

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »