Sluiten
Donderdag 25 November 2020

Thermisch gemodificeerd Ayous en Fraké behandelen - Zo werkt het!

Gevelbekleding kan uw huis, tuinhuis, kantoor of schuur natuurlijk een prachtige uitstraling geven. Daarom kiezen veel mensen voor de mooiste en duurdere houtsoorten als Fraké en Ayous. Over het algemeen zijn deze houtsoorten thermisch gemodificeerd. Dit betekend dat ze zijn voor behandeld door te stomen. Een nadeel van dit hout is, dan het snel kan vergrijzen. Sommige mensen vinden dit juist mooi, de meerderheid echter niet. Zij willen een mooie kleur behouden. Maar hoe doet u dat? Dat kan het beste met een olie. Wij leggen graag uit hoe en waarom. 

Het vergrijzen van Frake, Ayous en ander hout

Hout vergrijst. Dat is iets wat alle houtsoorten doen. Dat komt, omdat hout in de tuin in de zon komt. De zon schroeit als het ware de kleur uit het hout. Hoe snel dat gaat verschilt per houtsoort. Het is eigenlijk het beste te vergelijken met de menselijke huid. Door zon gaat het verkleuren. De oplossing? Bij de mens is dat zonnebrand, bij hout is dat olie of beits. Thermo hout staat er om bekend dat het redelijk beschermd is tegen vocht, maar niet tegen verkleuring. Sterker nog, het verkleurt razend snel! Daarom is het extra belangrijk om goed te behandelen. 

De valkuilen van Fraké, Ayous en ander thermohout

Het lastige bij thermisch gemodificeerd hout is, dat niet alle behandelingen effectief zijn. Veel mensen kiezen er voor op een beits te gebruiken, maar komen vervolgens van een koude kermis thuis. Er ontstaan soms lelijke vlekken, of de beits komt er naar verloop van tijd gewoon weer afglijden. Dit komt omdat veel beitsen er voor zorgen dat het hout niet goed meer kan ademen en zweten. Als het ware brengt de beits dan een laag aan over het hout. Bij Thermohout is dit niet goed, omdat er stoffen in het hout zitten die er uit moeten kunnen zweten. Een oplossing is, om eerst een aantal maanden te wachten met behandeling zodat het hout kan uitzweten. Echter is tegen die tijd al lelijke verkleuring opgetreden. 

Kies dus een olie of beits die extra goed hecht, en niet voor een laagje over het hout zorgt. Kies daarom altijd voor een olie of beits die specifiek bedoeld is voor het behandelen van Ayous, Fraké en bijvoorbeeld red cedar. Vervolgens kunt u gaan nadenken over wat u wilt met de kleur

Kleur kiezen

Wat wij vooral belangrijk vinden, is de kleur. Ten eerste is het belangrijk om na te denken over of u transparant of dekkend wilt. Bij een dekkende kleur, ziet u de structuur van het hout niet meer. Bij transparant nog wel. In de praktijk zien we dat de meeste mensen kiezen voor transparant in een natuurlijke 'houts-kleur'. Vaak zo dicht mogelijk bij de originele kleur van het hout. Maar dit hoeft natuurlijk niet percé. Het is wel belangrijk om te weten, dat hoe minder kleur u in een olie of beits heeft zitten, des te minder beschermt het tegen verkleuring en des te vaker dient u het aan te brengen. Een kleurloze beits of olie beschermd dan ook niet of nauwelijks tegen verkleuring, omdat pigment hierin ontbreekt. 

Ons advies

Afhankelijk van uw voorkeuren zouden we de volgende artikelen aanraden. Alle producten die wij hier aanraden zijn geschikt voor de behandeling van thermisch gemodificeerd hout als Frake, Ayous maar ook thermisch vuren. 

1. Woca Exterior oil in kleur naar keuze

Het eerste advies dat wij altijd geven, is de exterieur olie van Woca. Deze is verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren. Welke kleur u kiest, is natuurlijk aan u. Voor Ayous en Fraké zijn vooral de kleuren Teak, Naturel en Walnoot populair. Voor Thermisch vuren zijn vooral de kleuren naturel en Lariks erg populair! De olie is makkelijk te verwerken en extra water-afstotend. De olie gaat gemiddeld 3 jaren mee voordat er een nieuw laagje aangebracht moet worden. Handig bij deze olie: U kunt altijd olie testers bestellen. Zo kunt u een stukje testen voor u een geheel blik aan moet schaffen. Wij adviseren altijd om de olie op uw hout te testen, omdat het resultaat erg afhankelijk is van verschillende factoren. Nog een voordeel van deze olie? U hoeft niet te wachten met behandelen, maar kunt gelijk de olie gebruiken!

2. Teknos Drywood - Woodstain VV in kleur naar keuze

Wanneer u voor een dekkende kleur wilt gaan, of voor een kleur die niet verkrijgbaar is bij de Woca olie, kunt u het beste kiezen voor Teknos Drywood - Woodstain VV. Deze is verkrijgbaar in talloze dekkende kleuren en ook veel transparante kleuren. Let wel op, wij adviseren om bij het gebruik van deze beits om het hout toch eerst 2 a 3 maanden uit te laten zweten. Zo weet u zeker dat er geen problemen ontstaan met de afvalstoffen én dat de beits goed hecht. Voordeel van Woodstain VV, is dat het langer mee gaat. Soms wel tot 8 a 10 jaren voordat er een nieuwe laag nodig is! 

Belangrijke tips bij het behandelen

Het schilderen van uw Ayous, Fraké en thermohout is eigenlijk erg gemakkelijk merk. Dit kunt u prima zelf doen. Het is dan wel belangrijk dat het hout eerst goed schoon is. Bij nieuw hout is dit over het algemeen alleen een kwestie van even borstelen. Vervolgens is het belangrijk om de olie of beits goed door te roeren. Na het roeren brengt u de olie of beits aan met een goede platte kwast. Voor de ultieme bescherming behandeld u de plank helemaal rondom. Zo voorkomt u dat na verloop van tijd, vocht in het hout trekt vanaf de achterkant en zorgt voor allerlei problemen als vervorming, houtrot, schimmel en algen. Afhankelijk van het door u gekozen product, brengt u meerdere lagen aan. Dit staat aangegeven bij het specifieke product dat u kiest. Bij transparante producten geldt altijd: des te meer lagen, des te donkerder. Hoeveel lagen u dan doet bepaalt ook de mate van bescherming. 

Thermisch gemodificeerd hout vergrijzen

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het hout niet te behandelen. Het hout is immers al beschermd tegen houtrot, schimmel en andere problemen. Zoals gezegd, gaat het hout dan wel vergrijzen. Veel mensen vinden dit mooi en laten dit dus gewoon gebeuren. Echter loopt u dan tegen een volgend probleem aan: onregelmatige vergrijzing. De ene plank wordt grijzer dan de andere, er ontstaan vlekken en kleur verschillen. Dit geeft vaak geen mooi effect voor uw gevel. Hoe lost u dit op? Met een vergrijzer. Dit is een beits die gelijk de gewenste grijze kleur geeft. Zo voorkomt u kleurverschillen én beschermd u het hout ook nog eens extra! Wij adviseren dan Woodstain VV - Equal Weathering. Wacht wel enkele maanden voor u gaat behandelen om het hout eerst te laten uitzweten. Dit geeft een zeer mooi, vergrijsd resultaat! 

 

  • Luuk

    Geplaatst op maandag 27 september 2021 09:38

    Hi Mario,

    Dat klinkt inderdaad als vochtplekken. Onze ervaring leert dat dergelijke vlekken meestal weg te krijgen zijn met de diepreiniger en ontgrijzer van Woca. Je houdt dan wel kans op kleurverschil met de rest van het hout. Dat risico loopt u altijd als u het onbehandeld laat. Om de kans op vlekken en kleurverschillen enorm te verkleinen zult u toch uiteindelijk moeten olien.

Toon meer

Onze handige blog

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »