Sluiten
Luuk Vink - Vrijdag 26 Januari 2020

Waarom beitsen? - Het belang van het onderhouden van hout!

Stel je hebt iets van hout gekocht voor in de tuin, dit kan van alles zijn. Van een stoel tot overkapping, van schutting tot tuinhuis, beitsen is altijd belangrijk om te overwegen. Onbehandeld en lang niet behandeld hout loopt namelijk gevaar. Schimmel, rot, verkleuring en algen kunnen namelijk voor grote problemen zorgen. Het hout wordt dan snel lelijk en zwak. Hoe langer je het hout onbehandeld houdt, hoe sneller het aan vervanging toe is. 

 

Houtrot, schimmel en algen

Omdat hout een natuurlijk product is, kan het snel ten prooi vallen va algen, schimmel en houtrot. De grote veroorzaker hier van is regen. In Nederland zal tuinhout namelijk worden blootgesteld aan veel regen. Ook is de luchtvochtigheid vaak hoog in ons Kikkerlandje. Vocht is de veroorzaker van de bovengenoemde problemen. Het trekt diep in het hout en zorgt voor problemen van binnen uit. Hoe snel dit gaat verschilt enorm per houtsoort. Daarnaast is het ook sterk afhankelijk van de manier van montage. Liggende delen zoals vlonders vangen bijvoorbeeld veel meer vocht op dan een schutting of gevel. Gelukkig kun je je hout hier tegen wapenen. Je had het al geraden: beits is de oplossing! Beits zorgt namelijk voor vochtregulatie en in sommige gevallen voor volledige vochtbestendigheid. Zo gaat het hout tot wel jaren langer mee!

 

Verkleuring

Daarnaast beits ook tegen verkleuring. Door zonnestralen vergrijst hout namelijk. Met beits breng je pigmenten aan. Deze pigmenten zorgen er voor dat het hout beschermd wordt tegen de zon. Wanneer je het hout volledig in een nieuwe kleur beitst is dit natuurlijk minder belangrijk. Dan is het vooral belangrijk dat de nieuwe kleur zo lang mogelijk blijft. Dit verschilt enorm per merk en per kleur. Hoe donkerder de kleur, hoe langer de kleur blijft zitten. 

Verkleuring is vooral een issue bij hardhouten vlonders. Voor het behandelen van vlonders gebruikt u terrasolie. Dit is cruciaal voor het op kleur houden van uw terras! 

 

Verkleuring

 

Decoratie

Naast bescherming, biedt tuinbeits nog een ander groot voordeel. Het is namelijk zo dat je met beits het hout een prachtige kleur kunt geven! In grote lijnen zijn er twee opties: transparant en dekkend. Een transparante beits behoudt de structuur van het hout. Veel mensen vinden de structuur belangrijk en vinden het belangrijk dat de nerven mooi zichtbaar blijven. Transparante beitsen zijn vooral populair in originele houtkleuren zoals Teak, Bankirai en Lariks. Maar ook transparant zwart, grijs en bijvoorbeeld bruin zijn populair. Je kunt er ook voor kiezen om een volledig kleurloze beits te gebruiken, echter adviseren wij om altijd wat pigmenten er in te houden. Kies dan bijvoorbeeld voor een kleur die zo dicht mogelijk bij de originele houtkleur ligt! Zonder pigmenten gaat het hout alsnog vergrijzen zoals uitgelegd in de vorige alinea. 

Een dekkende beits is volledig kleur dicht en dus niet meer doorzichtig. Hierdoor verdwijnt de originele structuur. In sommige gevallen blijft deze nog wel een beetje zichtbaar omdat de dekkende laag erg dun is. Dekkende beitsen zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren. De populairste kleuren zijn hier bij waarschijnlijk zwart, grijs, groen, antraciet en wit. Ook Zweedsrood wordt de laatste jaren steeds populairder bij schuren en gevels. 

 

 

Duurzaam en milieuvriendelijk

Een andere belangrijk reden, is de duurzaamheid. Wanneer je er voor kiest om het hout in de tuin niet goed te behandelen, kun je binnen de kortste keren het hout weer vervangen. Dit vinden wij bij Beitz ontzettend zonde! Hoewel hout sowieso al een redelijk duurzaam product is, dienen er toch bomen voor gekapt te worden. Hoe langer we het kappen van een nieuwe boom kunnen uitstellen, hoe beter! Het beitsen van hout kan de levensduur er van verlengen met vele jaren! Op lange termijn is dit dus veel beter dan onbehandeld laten. Wij beseffen ons natuurlijk als geen ander dat er ook chemische stoffen worden verwerkt in beits en olie. Daarom vinden wij het belangrijk om hier altijd rekening mee te houden bij het samenstellen van ons assortiment. Om die reden voegen wij zoveel mogelijk producten toe die minder belastend zijn voor het milieu dan dat van concurrerende merken. Zo zijn bijna alle beitsen in onze webshop water gedragen in plaats van terpentine. Dit maakt het stukken minder schadelijk! Op lange termijn is beitsen goed voor het milieu én goed voor de portemonnee! 

 

 

Alternatieven voor beits

Naast beits zijn er nog andere artikelen die gebruikt kunnen worden met dezelfde doeleinden. De belangrijkste vervanger is waarschijnlijk olie. Olie trekt in het hout en zorgt voor bescherming van binnenuit. Ook olie is verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren. Olie is echter altijd transparant. In veel gevallen dient olie wel vaker gebruikt te worden dan beits. Vooral bij hardhout is olie populairder om te gebruiken dan beits. In sommige gevallen wil beits minder goed hechten op hardhout.

 

De beste olie is waarschijnlijk die van Woca. Woca Exterieur olie is perfect voor het behandelen van al jouw hout buitenshuis. Donkere kleuren van dit artikel gaan vaak meer dan 5 jaren mee! Een goedkoper alternatief voor hardhout onderhoud is Beitz hardhoutolie. Deze heeft de kleur bangkirai maar kan ook perfect gebruikt worden op bijvoorbeeld teak meubelen. De bescherming gaat echter wel minder lang mee en de kleur van het hout verandert altijd een klein beetje. 

 

 

  • Mart Rocus Capel

    Geplaatst op dinsdag 21 april 2020 16:47

    Beste heer en mevrouw. Ik zou het heel erg leuk vinden om vanuit jullie een tijdschrift te ontvangen met de post. Maar zou 1 van jullie dat alstublieft voor mij kunnen gaan uitzoeken? Want dan hoor ik het namelijk graag van u of u dat goed vind. Met vriendelijke groet van Mart Rocus Capel.

Toon meer

Onze handige blog

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »