Sluiten
Team Beitz - Woensdag 25 Juli 2021

Wat te doen tegen kalkuitbloei? - Kalk op steen en beton voorkomen en verwijderen met deze tips

Wanneer u betonpalen, poeren, tuintegels of ander steen en beton in de tuin plaatst, loopt u het risico om te maken te krijgen met kalkuitbloei. Dit kan er al snel heel erg lelijk uit gaan zien. Zonde natuurlijk, maar wat kunt u er nou tegen doen? In deze blog leggen wij uit wat kalkuitbloei is, hoe u het voorkomt en hoe u de lelijke vlekken super eenvoudig kunt verwijderen! 

 

Wat is kalkuitbloei eigenlijk?

Voor we gaan uitleggen wat u kunt doen tegen dit fenomeen, leggen we graag eerst even uit hoe het uitbloeien van kalk kan ontstaan op uw tegels, beton of ander steen in de tuin. Kalkuitbloei is het simpelweg kalk dat in poreus steen of beton zit, dat na verloop van tijd omhoogkomt. Dit resulteert in kenmerkende witte vlekken. Deze vlekken zien er vaak uit als witte kringen en kunnen druipende vlekken veroorzaken. In de meeste gevallen zit het kalk in het materiaal. Vervolgens komt deze er uit door vocht. Een andere oorzaak kan zijn, dat er kalk in de grond zit en door de tegels of beton heen omhoogkomt. Dit zie je bijvoorbeeld vaak bij tegels op ophoogzand. In sommige gevallen blijven deze witte vlekken jaren zichtbaar wat natuurlijk heel zonde is. Daarnaast is kalk meestal niet zomaar even te verwijderen, tenzij u hier speciale producten voor gebruikt. 

Kalkuitbloei voorkomen

Het beste is uiteraard, om kalkuitbloei volledig te voorkomen. Ten eerste kunt u kiezen voor niet poreuze materialen zoals keramische tegels. Dit verkleint de kans op kalk uiteraard enorm! Wanneer u toch echt poreus materiaal gebruikt, kunt u er voor kiezen om een coating te gebruiken. Bij Beitz hebben we hier speciale producten voor. Een kleurloze (kleurverdiepende) variant en een zwarte variant. Dit zijn de WS - 'Seal en protect' en de WS - Imperial black. Met deze coating verkleint u de kans op kalkuitbloei enorm! Daarnaast zorgt het er ook voor dat uw tegels langer mooi blijven van kleur! Meer informatie over het onderhouden van uw steen en beton vindt u in onze blog: 'Tuinbestrating en sierbestrating behandelen met WS Tuinproducten

Kalkuitbloei verwijderen? Zo moet het! - met video

Mocht u nou toch last hebben van kalkuitbloei? Dan hebben wij een goede tip om hier wat tegen te doen! Met de speciale kalkuitbloei verwijderaar kunt u dit namelijk heel gemakkelijk wegwerken. U maakt de ondergrond nat en schrobt het goedje gemengd met water in op de plak van kalkuitbloei. Vervolgens giet u het met water er zo af. In de onderstaande video doen wij dit even voor op een betonpoer. Binnen een paar minuten verwijdert u zelf de meest hardnekkige vlekken door kalkuitbloei. Eventueel dient u de behandeling even te herhalen voor het beste resultaat. 

 

 

 

Onze handige blog

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »