Sluiten
Donderdag 28 Mei 2020

Waarom teer gebruiken bij palen die in de grond staan - Zo gebruikt u Teer(verf)!

Wanneer u hout heeft in de tuin, is het extra belangrijk om rekening te houden met de onderhoud van het hout. Door goede behandeling kan uw schutting, tuinhuis of bijvoorbeeld overkapping jaren langer mee gaan. Maar waarom is dat eigenlijk? Wij leggen dat hier voor u uit en beschrijven ook gelijk hoe u teer kunt gebruiken voor het tuinhout. 

 

Veroudering van hout

Hout is 'natuurlijk', een natuurlijk product. Dit maakt het aan de ene kant heel duurzaam en mooi, maar aan de andere kant ook op bepaalde gebieden kwetsbaar. Wat hout met name kwetsbaar maakt, is de problemen die vocht kunnen veroorzaken in het materiaal. Deze problemen zijn houtrot, schimmel en algen. Het is dan ook van groot belang dat u voorkomt dat vocht het hout binnen kan dringen. Dit doet u door te behandelen met beits of bijvoorbeeld olie. Echter beschermt dit niet altijd goed genoeg. Vooral niet bij hout in de grond. 

Dat zit namelijk zo: in de grond zit veel water en vocht. Juist op deze plek trekt water hel aller gemakkelijkste in uw hout. Daarnaast is het onder de grond koud en donker. Dit is een perfecte plek voor hout om te gaan rotten en voor schimmels om te ontstaan. Hierdoor kan de paal of plank kapot gaan. Dit kan soms al heel snel gebeuren en dat is natuurlijk zonde, gevaarlijk en duur. 

 

Houtrot en schimmel in de grond voorkomen

Gelukkig kunt u dit relatief gemakkelijk voorkomen. Dit doet u door de balken te in de grond te behandelen met teer of teerverf. Teerverf is een dikke verf met vergelijkbare kenmerken als klassieke teer. Meestal zijn het balken die in contact staan met de grond maar in sommige gevallen geldt dat ook voor planken. Deze palen en planken behandeld u voor montage met teer of teerverf. Dit is erg simpel met een goede kwast te doen. U hoeft natuurlijk niet het hele hout te behandelen maar enkel het gedeelte dat in contact komt te staan met de grond. Doe dit dan tot 5 centimeter boven het maaiveld voor de maximale bescherming. Zodra het goed gedroogd is kunt u het hout gaan monteren. Hoe lang dit duurt hangt af van het product dat u gebruikt en verschilt zelfs per merk. 

 

Teerverf en teervervangers bij Beitz

Op onze website vindt u een aantal verschillende soorten teer en teervervangers. Deze beschrijven wij hier even kort voor u.

 

1. Beitz - Zwarte teer : Dit is een zwarte teer die zeer makkelijk is in gebruik. Kan ook boven de grond gebruikt worden als een zwarte verf. Is wel wat ruwer dan echte zwarte beits, maar dit vinden sommige mensen juist mooi. 

2. Koopmans - Zwarte Teer : Dit is eigenlijk vrijwel hetzelfde als de eerst genoemde teer. Koopmans is een merk dat bekend staat om hoge kwaliteit en makkelijk gebruik. 

3. OAF - Houtcoat Teerlook: is een zwart matte teer die ook veel gebruikt wordt boven de grond. Het is eigenlijk meer een verf met een teer uitstraling. Dit is zeer populair op schuren en tuinhuizen. Het geeft een robuuste uitstraling en enorm goede bescherming. Geproduceerd in Nederland en dus van Nederlandse kwaliteit. 

 • Jeffry Wasch

  Geplaatst op maandag 18 mei 2020 18:21

  Hallo,

  Dank voor de waardevolle info. Ik heb een vraag over de teerverf: kan dit ook gebruikt worden voor de palen ten behoeve van de omheining van een moestuin? Dit in verband met mogelijke schadelijke stoffen die in de grond(water) wordt verspreidt?

  Met vriendelijke groet,

  Jeffry Wasch

Onze handige blog

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »